Returskulpturtävling

Konsttävling åt SÖRAB

SÖRAB hade fått bekräftat att skulpturerna i deras återvinningscentral Stockby Returpark inspirerade besökarna att öka sin återvinning och sortera materialet bättre. När SÖRAB sedan projekterade för sin nya återvinningscentral i Vallentuna ville de även där smycka ut med inspirerande skulpturer. 

Vi fick i uppdrag att hålla i och skapa en konsttävling. I uppdraget ingick att ta fram kraven på de färdiga returskulpturerna och ett tävlingsprogram, att sammanställa en jury, utlysa tävlingen och att slutligen utse en vinnare.

Efter utlysningen gick juryn igenom alla intresseanmälningar. De utsåg tre konstnärer som fick skissa på returskulpturer, gjorda av återvunna material. Det blev teamet Niklas Fännick och Jessica van Doorn Fännick som slutligen vann och fick uppdraget att förverkliga sina skisser. De tre skulpturerna på temat "Djur och natur" står nu på plats i Vallentuna Returpark som invigdes 1 oktober 2022.

Juryn

Hela juryn bestod av, från vänster till höger, Carouschka Streijffert, konstnär och inredningsarkitekt SIR/MSA, Linda Röjås, designer och strateg Torstensson Art & Design, Bea Szenfeld, modedesigner, Teresa Frykman, dåvarande planerings- och kommunikationschef SÖRAB samt Jonas Torstensson, designer och konstnär Torstensson Art & Design.