Skålar som återspeglar ett miljöengagemang

Svenskt, återvunnet och grönt

Centri är en gammal goding som håller måttet än idag och kanske till och med blivit mer aktuell med tanke på den hållbara tillverkningen. Skålarna tillverkas än idag vid ett svenskt glasbruk som driver glashyttan med grön el. När Centri ska tillverkas ökas andelen återvunnet glas i ugnarna genom tillsats av glasspill av blyfri miljökristall från hyttans övriga tillverkning. Resultatet blir en glasmassa som består av minst en tredjedel återvunnet glas. Små bubblor, slingor och mönster kan ibland synas i det färdiga glaset och är ett kvitto på att återvunnet glas har använts. 

Skålen tillverkas genom centrifugering av den heta glasmassan, därav namnet Centri. Formgivare är Jonas Torstensson. Du känner igen skålen på den fina reliefen av smala ränder längst ner mot basen av skålen. När den först kom, 1996, tillverkades den av återvunnet grått bildskärmsglas från bland annat gamla trasiga tjock-TV-apparater. 

De centrifugerade glasskålarna tillverkas på beställning. Skålarna finns i tre storlekar och sex olika färger -blått, grönt, vitt, orange, svart och lime. Naturligtvis kan de göras utan färg också. Vid större antal finns det fler färger att välja mellan än de vi har som standard. Ett hett tips är dock blått - färgernas färg som går hem hos nästan alla!

Centri_relief