Skulpturer i Mörby Centrum

Orange 60 och Ryds väska

Vårt uppdrag var att ta fram konst som visar att något nytt håller på att hända när Skandia Fastigheter förvandlar Mörby Centrum till det nya Danderyds Centrum. De två skulpturerna har fått en återkoppling till tiden då Mörby Centrum byggdes, i början på 60-talet. 

Orange 60
Modet vid den här tiden var både prydligt och mer ”proggigt”. En influens som förstärktes med den första Bondfilmen var de grafiskt starka klänningarna i enkla former, ofta med låg midja. Birgitte Bardot, dåtidens supermodeller som Twiggy och många andra kända kvinnor är fotograferade i liknande klänningar.

Ryds väska
Vid tiden när Mörby Centrum byggdes, bar också både barn och vuxna en väska i skinn och kanvas. Oftast var den blå, som vår. Vi valde att arbeta fram en stor sådan väska, "Ryds väska", av förnybart trä med metalldetaljer. Ursprungstanken var naturligtvis att använda utvalt trä från den rivna delen av byggnaden, men det fick tyvärr fötter och försvann på annat håll.)

Skulpturer-Danderyds-C
Kakel-detalj

Återbrukat kakel blir klänning

Materialet till klänningen, "Orange 60", kommer från pelare i Mörby Centrum som var klädda i stora keramikplattor glaserade i gult, orange, brunt och vitt.