Sladdklänningen

Från sladd till råvara

Uppdraget med den konstnärliga utsmyckningen av SÖRABs återvinningscentral Stockby Returpark är att bidra till samtal om returråvara. Det är nu vi kan skapa framtidens cirulära system. Går du nära sladdklänningen kan du följa ursprunget längst ner till förädlingen uppåt.

Idag klipps alla sladdar ner i mindre bitar. Metallen inuti sladden tas tillvara till 100%, men det isolerande materialet runt om eldas upp. I framtiden hoppas vi att hela sladden kan bli till 100% ny returråvara. Om vi idag till exempel tar ansvar för vad vi stoppar in i väggarna i våra fastigheter kan vi skapa en framtida returråvarubank. 

På bilden nedan går Jacqueline och Linda igenom designen av klänningen.

Stockby_Sladdklanning_IMG_8717
_U1Q7079

Pressbild

Pressbild av Samir Soudah, film från fotograferingen.

Medial uppmärksamhet

Den konstnärliga utsmyckningen i Stockby Returpark skapade också medial uppmärksamhet. Det blev över 30 artiklar i allt från nationell TV och radio till SvD, DN, modetidningar, branschtidningar, lokaltidningar, hästtidningar m fl under första året. 

Det blev också ett rejält surr i sociala medier med många kommentarer om både besöket man gjort och upplevelsen av det. Många återberättade också det de hade lärt sig om materialen.

Uppdragsgivaren SÖRABs varumärke gick också från att inte vara så känt lokalt till att bli såväl välkänt som väldigt uppskattat.