Återbruk i konsten på Stavsborgsskolan

En skolgård fylld med återbrukskonst skapad av den rivna skolan

I ett projekt för Hemsö har material från den gamla Stavsborgsskolan och skolgården omvandlats till konstnärliga utsmyckningar på den nya skolgården. Allt stod klart till skolstarten höstterminen 2023.

Vi tog fram förslag på både designade möbler och konstverk. Efter gemensamma diskussioner landade vi slutligen i några utvalda skisser. En ek, markplattor, cykelställ, lyktstolpar, krokar och trappräcken samt föremål som använts i skolan samlades in för att omvandlas till konstnärlig utsmyckning med stor igenkänningsfaktor.

Sakträdet skapades av ekstammen och olika saker av metall. Ett träd med metallgrenar fyllda med material och föremål från skolan och andra saker som barnen kan känna igen. Genom att komplettera från loppisar och tillverka föremål i metall, som en tennisracket, har grenarna fått olika tema som för tankarna till skolämnen som t ex hemkunskap, slöjd och idrott. De kunskapsförmedlande bokstäverna och siffrorna som hänger på grenarna fick färg enligt färgcirkelns principer med primär- och sekundärfärger.

saktra¨d_1166_st

Problem som dök upp

Vissa utvalda material visade sig innehålla miljöfarliga material och kunde inte användas. I andra fall gick det fel i insamlingen - vi fick inte de material vi bett om. En utmaning som resulterade i att vi fick anpassa skisserna efter de nya förutsättningarna.

Sakträdets innehåll och utformning kom att ändras lite under arbetets gång. Hösten 2022 hade elever i årskurs 8 en poesiworkshop tillsammans med poesipedagogen Petter Lindgren. Eleverna skrev budskap till framtidens elever med tanken att göra skoldagen lättare för dem. Vi fick frågan om vi kunde integrera budskapen i konsten. Det kändes naturligt att skära in dem i stammen på Sakträdet. Vilka träd i en park har inte något inristat i stammen?

Runt om på den nya skolgården ligger några betongplattor med bilder och texter. Här har skolans elever också varit engagerade. Våren 2022 hade elever, i årskurs 3 och 5, en workshop med syfte att skapa enkla bilder på temat trygghet, vänskap och kompisar. Bilderna är utskurna ur betongplattor från den gamla skolgården och införlivade med de nya plattorna. Texterna är elevernas tankar bakom bilden.

På andra sidan skolan står en liten klunga palmliknande träd som för tankarna till en oas i öknen, eller kanske en solig strand på en sydlig semesterort. De är tillverkade av trappräcken och lyktstolpar från den gamla skolan.

I anslutning till cykelställena runt skolan finns även annorlunda staket. De är tillverkade av återanvända metalldelar från gamla cyklar. Genom att återanvända cykeldelarna direkt utan att smälta ner dem och tillverka t ex nya staket, sparar man mycket energi. Dessutom gör cykeldelarnas form och utseende att staketet blir helt unikt.

Bokstavskluringen, det enda invändiga konstverket, återfinns i biblioteket. Alla bokstäver från den gamla skolans skyltar med texten STAVSBORGSSKOLAN, HUVUDENTRÉ och SPORTHALL sparades. Sedan placerade vi ut 24 av dessa bokstäver med uppmaningen att försöka bilda så många ord som möjligt av dem. Enligt internet ska man kunna bilda 29.119 svenska ord av alla bokstäver. En del ord är redan synliga i konstverket.

Alla konstverk har naturligtvis anpassats för att uppfylla alla säkerhetskrav som gäller på en skolgård där barn leker och vistas.