Cirkulär inredning

Att göra hållbara val vid en kontorsrenovering

Att renovera vårt eget miljötänkande arkitekt- och designkontor som har flera starka viljor kunde inte bli annat än spännande. Miljötankarna går som en grön tråd genom verksamheten vilket också var vårt rättesnöre vid renoveringen.

Vårt mål var att skapa ett lugnt men samtidigt inspirerande kontor för både enskilt arbete och möten. Det måste finnas utrymme för både kläckning av galna idéer och kloka genomtänkta strategier. Alla detaljer ska vara väl genomtänkta med en lösning som är unik, hållbar, tidlös och inspirerande.

Skåpet i köket_8253_LR
Köksskåpet_8064

Så här gjorde vi

Vi gjorde en prioriteringsordning. Först tittade vi på vad vi kunde återanvända. Sedan prioriterade vi begagnat före att köpa nytt. Vi skapade dessutom nytt av återbrukade, återvunna, begagnade eller förnyelsebara material.

Med återbruk hittar man inte alltid det man söker, men det är också en av tjusningarna. Man vet inte riktigt var man landar. När man skapar nytt av gammalt är det också bra att tänka hela vägen runt - vad händer med mitt omgjorda föremål när det en dag ska kasseras? Går det att återinföra i materialkretsloppet?

Köksskåpet
Ett av de gamla överskåpen från kökspentryt behöll vi och gjorde om till ett grönt blickfång på väggen. Förutom att glas och muggar förvaras i det, har det blivit något att prata om när besökare kliver in på kontoret. Dekorationerna på skåpet är till stor del skapade av olika träföremål som vi hittat i secondhandbutiker.

Pennorna
Utanför entrén hänger en utsmyckning som visar vägen till entrén och samtidigt lyfter fram vårt främsta arbetsverktyg – det är med pennan i hand som alla våra kreativa tankar tar form.

Den är en trevlig avskärmning mot carporten som också har blivit något som väcker många förbipasserande barns intresse! Kan man rita med dem? – är en vanlig fråga.

Ståbordet
Bordsunderredet är ett avkapat underrede till en gammaldags mangel (Alfa Nr 7) som skulle slängas. Skivan är i egen design och tillverkning.

Skrivbordsskärmarna
Först var vi inne på att köpa begagnade och göra om dem, men insåg att det var enklare att göra egna. Skärmarna är tillverkade av en stomme av trä fylld med linisolering, för att dämpa ljudet. Insidans vita överdrag har vi själva sytt av begagnade kläder, dukar, sängöverkast mm. Utsidan är tillverkad av ströläkt, som vi kunde plocka åt oss gratis, på ett byggvaruhus på Lidingö.

Taklamporna
Vi i behöll våra gamla stora fina blästrade glasglober och har kompletterat dem med begagnade i olika storlekar som vi hängt som ett stort moln i taket. Vi har med flit valt olika färgtemperatur på ljuset i lamporna, för att skapa ett blandat varmt och kallt ljus. Vi kan ändra ljusstyrkan efter behag.

Skräddarsydda förvaringsskåp
Vi hade ett stort behov av en praktisk, snygg och enhetlig förvaring för alla våra pärmar, böcker, materialprov mm. Skåpen är specialtillverkade för oss med perfekt hyllavstånd för att få in fullt med pärmar från golv till tak. Hyllplanen är extra starka och extra djupa för att vi ska kunna förvara t ex liggande högar av A3-papper och A4-papper.

På skåpdörrarna löper vår gröna tråd som ett konstverk i glas. Den gröna tråden står för vår stora omtanke om miljön som vi ser till löper som en tråd genom alla våra projekt.

Det sparar på miljöresurserna att genomföra en hållbar renovering. Det behövs emellertid tydliga mål, ett stort engagemang, uthållighet, vilja, drivkraft och tid. Trots en något större arbetsinsats är det en rolig väg att gå och känns bra i både kropp och själ när allt är klart!