Cykelloungen i Kvartetten

För lusten att cykla

På uppdrag av Wihlborgs fastigheter har vi inrett en cykellounge (ett cykelrum) där cyklisten och cykeln värderas högt och det syns inte minst i utsmyckningarna. 

Inspirationen började vid det kända cykelmärket Bianchi, en italiensk racercykel med speciell färgsättning. Tankarna spann vidare till venetianska ljuskronor i kombination med sportbilar och känslan av det mjuka ljuset vid vattnet.

Krona_underifrån
Cykelrum_FotoJosefin

Kvartetten

Wihlborgs kontorsfastighet Kvartetten ligger i Hyllie i Malmö. Fastigheten är trippelcertifierad (Miljöbyggnad, WELL och Noll CO2).

WELL handlar mycket om hur vi mår i fastigheten. Därför har en stor del av det konstnärliga fokuset hamnat på trapphusen och hissarna, där många rör sig.

Det första som drar blickarna till sig när man kliver in är den pampiga takkronan. Den är inspirerad av venetianska glaskronor, med mjuka former och många detaljer. I kronan har de äldsta cyklarna, de med svanhalsar, fått nytt liv. Vi har skruvat isär många skrotcyklar och använt de flesta delar som finns på en cykel. Bromsskivor, stänkskärmar, fälgar, ekrar, pakethållare, ramar, styren m m har fått nytt liv i de olika utsmyckningarna. Tittar man noga kan man särskilja de olika delarna.

Toppbilden och kronan underifrån är fotat av: George Kassab
Övriga foton tagna av: Josefin Widell Hultgren

I Kvartetten är cyklisterna inte förpassade till ett mörkt cykelgarage, utan kommer till ett ljust och utsmyckat utrymme där man kan tvätta cykeln, pumpa däck och smörja kedjan. Här vill vi sätta cyklisterna i centrum och skapa bästa möjliga förutsättningar för dem.

Ulrika Hallengren, VD

Wihlborgs

Väggarna har fått en mjuk välkomnande färg som ger en bra känsla inför arbetsdagen.

På golvet ligger en matta som klarar fukt och dämpar ljudet från de som har cykelskor. 

Genom cykelloungen löper en gång där tak och golv att fått avvikande mönster och färg. I taket syns ett raster tillverkat av cykeldelar, som ersätter undertaket, och som målats i en Bianchi-inspirerad grön färg. Till gångens mönster på golvet under cykelrastret kom inspirationen från ränderna på en klassisk sportbil.

I loungens SPA-avdelning, som även den fått en konstnärlig inramning, kan cykeln få en välbehövlig behandling.  Där kan cyklisten, utöver att tvätta cykeln, även pumpa däcken och ta hand om den.

Vi hoppas att vi ska locka hyresgästerna i fastigheten Kvartetten att välja cykeln framför bilen. Här kan du läsa om strategin bakom de konstnärliga utsmyckningarna.

Foto av becyklat SPA taget av: Jonas Torstensson