Skanskas groddkasse

En gåva som inspirerar till hållbara val

Det finns många små steg som var och en av oss kan ta för att minska vår negativa klimatpåverkan, vilket Skanska ville inspirera till, i enlighet med sitt mål om att nå klimatneutralitet 2045. De ville få med sig sina monterbesökare på vägen dit och inspirera dem till handlingar, om än små, som kan bidra positivt till målet om ett klimatneutralt samhälle i stort. Vi fick i uppdrag att hjälpa dem med idéer och framtagning av ett koncept.

Som en uppföljning till bönröret tidigare år, tog vi fram groddkassen. Det är en liten handling men det är bättre för klimatet att lägga groddar på smörgåsen än gurka som odlats i växthus vintertid. Skanskas monterbesökare bjöds på smakprov av bönbröd med gul ärthummus och groddar på samtidigt som Skanskas personal kunde prata om Skanskas klimatarbete. 

Det är 16 gånger bättre med groddar på mackan än växthusodlad gurka!

Under vinterhalvåret är det klimatsmartare att ersätta växthusodlade grönsaker, som gurka och paprika, med groddar på smörgåsen. Även om man köper färdiga groddar ger det 16 gånger mindre koldioxidutsläpp än växthusodlad gurka. Allra bäst är att köpa torra frön och själv odla fram groddar ur dessa. 

Det finns många fröer som passar att grodda men vi vill slå ett slag för alfalfa som är lätta att grodda och goda att lägga på smörgåsen.

Skanska_groddset

Groddkassen

Besökarna fick med sig en inspirerande kasse hem med en groddburk, fakta om groddning, recept och ingredienser till smakprovet.

"Ryktet går på mässan att Skanska har supergoda mackor i sin monter."
"Vilka goda mackor – mycket bättre fika än muffins och kakorna!"
"Så (klimat)smart att göra hummus på gula ärtor, smakar ingen skillnad!"
"Vilken bra give away med groddburken!"

Besökare i Skanskas monter på Business Arena

Hört och nedtecknat av Katarina Anund, Skanska